Proizvodi se dugotrajnim postupkom narastanja testa, primenom kiselinsko – kvasne fermentacije.
Dodatkom prirodno fermentisanog kiselog testa, proces narastanja testa, vodi se sa vrlo malom količinom kvasca.
Prirodno fermentisano kiselo testo, u biološkoj zajednici sa kvascem, odrađuju fermentaciju odnosno narastanje testa, od koga se na kraju pečenjem dobija hleb.
Testo za ovaj domaći hleb takođe narasta u specijalnim korpicama od prirodnog drvenog pruća i peče se na užarenim patosnim pločama u termouljanim pećima.
Debele i hrskave kore, rustičnog i neindustrijskog izgleda.
Pšenično polubelo brašno tip 700 + pšenično crno brašno tip 1100 + integralno raženo brašno. Spoljašnji izgleda hleba je posut dodatkom belog pšeničnog griza na kontrastnoj tamnoj površini kore hleba.
Sredina hleba je sočna i dugo ostaje sveža, lakog i kratkog ugrižaja. Zahvaljujući ražanom brašnu sitnijih čestica meljave, sruktura sredine hleba nije gruba, već je nežnija, finija, mekanija.