Manastirski hleb - 450g

Testo za ovaj domaći hleb narasta u specijalnim korpicama od prirodnog drvenog pruća i peče se na užarenim patosnim pločama u termouljanim pećima. Debele i hrskave kore, rustičnog i neindustrijskog izgleda.

U izradi hleba koristi se prirodno fermentisano pšenično kiselo testo, koje daje mekoću, dugu trajnost i svežinu. Zahvaljujući njemu, kora i sredina hleba su specifične arome i punog ukusa.

Pšenično polubelo brašno tip 700, integralno raženo brašno. Sadržaj semenki u hlebu i posipu (suncokret, bundeva, lan, susam, ovsene pahulje), uz obavezan dodatak prirodno fermentisanog pšeničnog kiselog testa.

Upotrebom polubelog i raženog brašna, većeg sadržaja mekinjastih čestica i mineralnih materija, pekarska testa se mese sa više vode, a u toku kvasne fermentacije, nagrađuje se veći sadržaj aromatičnih materija, te su pečeni hlebovi bolje i duže svežine, sočniji, veće trajnosti, boljeg ukusa i mirisa. Kora takvih hlebova je rumenije boje, takođe više izražene arome, čiji ukus dodatno upotpunjava kombinacija suncokretovog ulja i malog dodatka krompirovog brašna.

Sredina hleba je sočna i dugo ostaje sveža. Zahvaljujući raženom brašnu sitnijih čestica meljave, sruktura sredine hleba nije gruba, već je nežnija, finija, mekanija.