Izvor: www.kragujevac.rs

U okviru akcije „Na pragu privrednika“, član Gradskog veća za privredu Dalibor Jekić, obišao je sa svojim saradnicima iz resorne gradske uprave Akcionarsko društvo „Žitoprodukt“ u sastavu „Don Dona“ iz Beograda.

Od oktobra 2014. godine Kompanija „Don Don“, preuzimanjem 86 odsto vlasništva „Žitoprodukta“ postala je većinski vlasnik pekarske industrije u Kragujevcu. Za godinu dana od preuzimanja „Žitoprodukta“ ova kompanija je ispunila svoje planove vezane za pogon u Kragujevcu, proizvodnja je podignuta, proširen je asortiman proizvoda, povećan broj zaposlenih i remontovana dotrajala oprema. Renovirani su stari maloprodajni objekti a u planu su, prema rečima menadžmenta ove kompanije, nove lokacije čime će se steći uslovi za otvaranje oko 100 novih radnih mesta. Menadžment kompanije najavio je izgradnju silosa u sklopu kompleksa „Žitoprodukta“ što otvara mogućnost skladištenja otkupa pšenice od lokalnih proizvođača.

– Grad će pružiti punu podršku u realizaciji novih investicija koje treba da se ostvare na ovoj lokaciji imajući u vidu da će se iz Kragujevca izvoziti veliki broj proizvoda na tržišta jugoistiočne Evrope i Evropske unije što će u svakom slučaju popraviti sliku spoljnotrgovinske razmene grada Kragujevca iako je ona u ovom u momentu u suficitu. Ovakve nove investicije idu u prilog privrede grada Kragujevca – istakao je Dalibor Jekić, član Gradskog veća i naglasio da se ovakvim posetama lokalna samouprava upoznaje sa pravim problemima privrednika.

Jekić je dodao da će naredna investicija kompanije „Don Dona“ i „Žitoprodukta“ biti realizovana za dve godine, grad će to podržati i ubrzati sve procedure kako bi izgradnja novog objekta bila omogućena u što kraćem vremenskom roku.

Kragujevac je početkom februara postao centralni pogon u sistemu Don Dona za proizvodnju tost hleba koji do sada iz „Žitoprodukta“ snabdeva celo tržište Srbije. U pogonu se trenutno proizvodi 16 hiljada tost hleba dnevno, a počela je i proizvodnja dvopeka.

– Današnjim sastankom se otvaraju nove mogućnosti za razvoj saradnje lokalne samouprave i kompanije „Don Don“ u oblasti mlinarstva, maloprodaje koja je u planu da se razvija u Kragujevcu ali i u oblasti društveno odgovorne delatnosti. Verujem da su naša radna mesta dobrodošla a verujem i da lokalna samouprava može da pomogne i olakša naše poslovanje kada je u pitanju pronalaženje novih lokacija ali i procedure za izdavanje dozvola – rekla je Aleksandra Đurišić, predstavnica kompanije “Don Don“.

©RitamGrada.rs Objavljeno na stranici http://ritamgrada.rs/kragujevac/vesti/zitoprodukt-planira-prosirenje-kapaciteta/