Zrenjanin/Beograd, 14. 10. 2014 – Ove jeseni kompanija Don Don obeležava trogodišnjicu  poslovanja u čuvenom zrenjaninskom pogonu Žitoprodukt. Dolazak najvećeg srpskog proizvođača hleba i peciva u Zrenjanin pokrenuo je mlin i proizvodnju, a ove godine Žitoprodukt beleži rekordne količine u proizvodnji hleba, ali i u otkupu i preradi pšenice.

Goran Radovanović, rukovodilac  pekare, kaže da se sa dolaskom Don Dona kao strateškog ulagača puno investiralo kako bi se potrošačima osim tradicionalnih ponudile i specijalne vrste pekarskih proizvoda, sa dodatnim benefitima. U pekari se sada peku i kajzerice i razne vrste peciva sa semenkama.

Don Don je u zrenjaninsku pekaru investirao sredstva za nabavku linije za tunelsku proizvodnju hleba, kapaciteta 1500 kom./h. Ugrađene su dve etažne peći za proizvodnju svežeg specijalnog hleba, postavljena je nova roto peć, nabavljena je najsavremenija mašina za rezanje i pakovanje hleba, a urađen je i remont stare tunelske linije. Investicijama u pogon proizvodnja u pekari je udvostručena. Osim tradicionalne vekne, takozvanog „linijskog hleba“, u Zrenjaninu se danas peku i specijalne vrste hleba koje u sebi ne sadrže aditive i E brojeve“, ističe Goran Radovanović.

U Zrenjaninskoj pekari dnevno se utroši cca 15t brašna, a u pogonu radi 80 ljudi.

I u čuvenom mlinu se vredno radilo u protekle tri godine. Postepena ulaganja u širenje poslovanja doprinela su tome da se danas iskorišćenost kapaciteta mlina kreće u okvirima od  90-100%. 2013. godine na tržištu se pojavilo brašno u kilogramskom pakovanju koje Žitoprodukt nije imao duže od decenije. Krajem prošle godine povećan je i kapacitet prerade i mlevenja pšenice sa 160 na 200t/dan brašna. „Iz našeg pogona se sabdeva tržište Zrenjanina sa okolinom sve do Kikinde, kao i tržište Novog Sada do Srema, Pančeva i Vršca“, kaže Goran Radovanović.

 

„Brašnom iz našeg mlina snabdevaju se i svi pogoni iz sistema Don Dona. Organizujemo i sa proizvođačima ugovaramo proizvodnju visokokvalitetnih sorti pšenice čime se obezbeđuje konstantan kvalitet brašna, što je osnov za kvalitetan finalni proizvod“, kaže Verica Petrov, glavni tehnolog Žitoprodukta.

Ove godine Žitoprodukt je zabeležio i rekordan otkup pšenice. U periodu od juna do avgusta 2014. godine otkupljena je gotovo 21 000t pšenice. Poređenja radi, u istom periodu 2012. otkupljeno je  16 000t, a 2013. oko 8 500t.

Verica Petrov, glavni tehnolog Žitoprodukta, ističe da je kvalitet pšenice rezultat interakcije sorte, lokaliteta, primenjenih agrotehničkih mera i klimatskih uslova. Sadržaj proteina u pšenici roda 2014. kreće se  u širokom opsegu  od 10.70 – 15.10 %. Vrednosti hektolitarske mase bile su više na početku žetve, da bi kako je žetva odmicala došlo do pada. Iako je kvalitet pšenice ove godine, zbog jakih padavina i nepovoljnih klimatskih uslova niži u odnosu na prethodne godine, t se o neće odraziti na kvalitet finalnog proizvoda.

„Brojna laboratorijska ispitivanja u internoj laboratoriji i probna pečenja u pogonskim uslovima u saradnji sa  dobavljačima sirovina za pekarsku industriju daju smernice za očuvanje i poboljšanje kvaliteta finalnih proizvoda. To je ujedno i garancija da će potrošači uživati u ukusu na koji su navikli“, ističe Verica  Petrov.

U Žitoproduktu kažu da će u budućnosti, kao i do sada, kvalitet i bezbednost proizvoda biti imperativ, jer je to ono po čemu ih Zrenjaninci prepoznaju.