na odeljenju neonatologije resized

predstavnici Žitopeka

Niš, 25. jun 2015 Pekara Žitopek je danas svečano uručila inkubator odeljenju neonatologije Kliničkog centra Niš. „Još jednom veliko hvala svim Nišlijama koji su podržali našu akciju i omogućili da udruženim snagama obezbedimo bolje uslove za negu i olakšamo prve dane našim najmlađim sugrađanima“ poručili su iz Žitopeka.

U akciji koja je trajala od decembra prošle godine do kraja marta ove godine, prikupljeno je 1.148.364 dinara, od kojih su kupljeni Drager inkubator i infuziona pumpa.

Direktor Kliničkog centra Niš, Zoran Radovanović, se zahvalio Žitopeku i kompaniji Don Don zahvaljujući kojima je ova ideja realizovana. On je istakao da se kroz akciju pokazalo da i dalje postoje društveno ogovorne kompanije koje brinu o problemima grada i juga Srbije. „Situacija jeste teška, i možda para nema, ali ima dobrih ljudi koji su shvatili koliko je svaka donacija Kliničkom centru važna“ dodao je Radovanović.

„Iako empatija prema deci uvek postoji, ova akcija je podstakla ljude da se uključe i brinu o najmlađima. U ovoj godini je 3.500 dece koja se leče na klinici i 300 najmlađih pacijenata kojima je potrebna nega zbog prevremenog rođenja. Inkubator im obezbeđuje uslove koje imaju u majčinoj utrobi i mogućnost da nastave život. Uključujući donaciju Žitopeka, naše odeljenje sadan ima ukupno 8 inkubatora, ali na žalost zbog starosti nisu svi u funkciji, pa njih koristimo samo da bismo bebama obezbedili izolovanu sredinu“ izjavila je Emilija Golubović, načelnica neonatološkog odeljenja.

„Napomenuo bih da grad ovde nije puno uradio, mi smo samo odgovorili na pruženu ruku pekare  Žitopek. Dali su nam ponudu koju nismo mogli da odbijemo, da se odreknu dela svog profita i da na taj način urade nešto dobro za ovaj grad, da doniraju inkubator. Ako taj inkubator spasi jedan život godišnje ili mesečno mi smo uradili puno, pružili smo pomoć onima kojima je to najpotrebnije, a to su naša deca“ dodao je gradonačelnk Niša, Zoran Perišić.

„Drago mi je što je akcija protekla ovako dobro i što smo bili jedan lep kanal raspoređenja humane energije i građanima dali mogućnost da se priključe i pomognu svojim budućim komšijama. Oni su ti koji su izneli akciju, dali najveći doprinos i omogućili da donacija ode u prave ruke“ zaključio je Milan Todorović, generalni direktor pekare Žitopek.

Kompanija Don Don je u julu 2014. godine, preuzela pekaru Žitopek, čime je postala deo niškog poslovnog okruženja. Ova humanitarna akcija je prvi u nizu projekata koje je Don Don sproveo na teritoriji Niša, kako bi dodatno učvrstio odnose sa lokalnom zajednicom, ali i dao pozitivan primer