Niš, 7. avgust 2014 – Kako je najavio većinski vlasnik Žitopeka na konferenciji za medije tokom procesa preuzimanja, pre mesec dana,  prvi koraci reformi u niškoj poslovnoj jedinici su racionalizacija kadra u cilju optimizacije proizvodnje, i isplata zaostalih zarada. Prema planu racionalizacije izvesno je da će kao tehnološki višak „Žitopeka“ biti oko 130 radnika, dok će značajan broj radnika nastaviti da radi u „Žitopeku“, ali i  kod drugih poslodavaca.

Urađene su izmene i dopune sistematizacije, a shodno tome i predlog programa za rešavanje viška zaposlenih. „Program je urađen u skladu sa zakonskim propisma, odnosno isti je dostavljen kako sindikatima, tako Nacionaloj službi za zapošljavanje. Predlogom programa obuhvaćeno je 130 zaposlenih, ali je oko 220 zaposlenih “spaseno” i ostalo da radi. „Žitopek“ ima ogromna dugovanja i da nije promena sigurno bi otišao u stečaj, što bi značilo gubitak svih radnih mesta“, izjavio  je novi direktor „Žitopeka“ Milan Todorović. On je još jednom naglasio da je ovde reč o predlogu programa, a ne o finalnom programu, kako navode predstavnici sindikata.

„Žitopek smo preuzeli sa dugom od 2,5 plate zaposlenima i sve isplatili do 31.07.2014. tako da nema više neizmirenih zarada, zaposleni će primiti julsku zaradu 15.avgusta i time će uhvatiti korak sa ostalim zaposlenima u kompaniji Don Don,“ istakao je Todorović.

U najskorije vreme određeni broj zaposlenih biće pozvan na rad, a iz razloga porasta proizvodnje i uvodjenja novih proizvodnih linija, a sve u skladu sa zakonom.

Kupljena je nova linija za proizvodnju za specijalne vrste svežeg hleba čije će postavljanje trajati odredjeni vremenski period. Todorović je pozvao predstavnike medija da posete pogon, i uvere se da se na rekonstrukciji starih i montiranju novih peći uveliko radi.

Novi način rada u „Žitopeku“ podrazumeva automatizovanu i specijalizovanu proizvodnju, zbog čega  je u „Žitopeku“ ugašen ceo pogon u kome su se ručno proizvodila peciva. Akcenat u „Žitopeku“ biće stavljen na neposrednu proizvodnju i zbog toga će obavljanje mnogih pratećih aktivnosti biti povereno matičnoj firmi ili drugim firmama.

Takodje su u toku remonti svih tunelskih peći, a iz razloga kako bi se poboljšao kvalitet hleba i optimizovala proizvodnja.

Reagujući na navode sindikata „Sloga“ po kojima Don Don planira da otpusti mnogo više radnika nego što je prvobitno najavljeno, Todorović je istakao da se broj od 250-300 radnika u Žitopeku odnosi na idealnu situaciju, odnosno, toliko radnika u „Žitopeku“ će biti potrebno kada pogon bude radio punim kapacitetom. U ovom momentu, pogon radi sa manje od 40% kapaciteta, do čega je dovelo decenijsko stagniranje pogona, neulaganje u kadar i opremu, neracionalno zapošljavanje i izostajanje promišljene strategije.

„Žitopek proizvodi dnevno oko 40.000 vekni hleba, ali će već sredinom septembra dnevna proizvodnja biti povećana na 60.000 vekni. Sa postepenim povećanjem proizvodnje do koje će dovesti investicije, očekuju se i nova zapošljavanja, usko specijalizovanog kadra. Naravno da nismo srećni kada moramo da sprovodimo nepopularne mere, ali ovakvi koraci su neophodni  da bi se u Žitopeku  stabilizovala proizvodnja i da  bi se ovo preduzeće vratilo na lidersku poziciju, gde po potencijalima može i mora da bude. Svako ko se ozbiljno bavi pekarstvom, zna da upravo radimo ono što moramo“, naglasio je Todorović.