Beograd, 13. novembar – Dijabetes je jedan od najvećih zdravstvenih i razvojnih izazova u 21. veku. Na ovu epidemiju nije imun niko, nijedan zdravstveni sistem, nijedna zemlja. Kao hronična i neizlečiva bolest, dijabetes može da bude uzrok ozbiljnih komplikacija i smrtnog ishoda, ako se ne otkrije i ne leči. U Srbiji, kao i širom sveta, broj osoba sa dijabetesom raste velikom brzinom. Do prošle godine u Srbiji je registrovano oko  630.000 obolelih, ali njihov broj nije konačan, a ni siguran.

Način ishrane je jedan od najvažnijih koraka kako da zdravi umanje rizik od ove bolesti ali i kako da oboleli regulišu nivo šećera u krvi. Nije reč o posebnoj kuhinji za dijabetičare, već je nužna samo preraspodela određenih namirnica po količini i vrsti. Organizam treba da bude snabdeven optimalnim unosom svih hranljivih materija, ugljenih hidrata, proteina, masti, vitamina, minerala i vode. Nesumnjivo veliki značaj u ishrani imaju složeni ugljeni hidrati, odnosno dijetna vlakna jer značajno pomažu u regulaciji šećerne bolesti.

 

Hleb – nekada  zabluda, danas preventiva

 

„Česta je zabluda da dijabetičari moraju da isključe hleb i proizvode od žita iz svoje ishrane, a zapravo je dovoljno da promene svoje navike i koriste proizvode od punog zrna žita. Takođe, brojna istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje ražanog hleba i proizvoda od ražanog brašna, mogu uticati na bolji insulinski odgovor, odnosno utiču na sporiju resorpciju glukoze u gastrointestinalnom traktu. Pored ražanog hleba, prednost se daje i ostalim vrstama hleba dobijenog od punog zrna žita, pahuljicama i kinoi. Naravno, kada se u planiranju obroka koriste ove namirnice, mora se voditi računa na ukupan unos ugljenih hidrata, bez obzira što ove namirnice sadrže i rastvorna i nerastvorna vlakna,“ naglašava Jasmina Mitrić, nutricionista, savetnica kompanije Don Don i stručnjak za planiranje kolektivne ishrane doma za stare na Bežanijskoj kosi.

 

Rezultati najnovijih istraživanja ukazuju da se redovnim konzumiranjem hleba od ražanog, ječmenog brašna ili od integralnih žitarica, koji je bogat vlaknastim materijama, znatno smanjuje i opasnost od dijabetesa. Integralne žitarice su bogate vlaknastim materijama, a upravo one sprečavaju razvoj dijabetesa.

 

Otkako su u domovima zdravlja ukinuti centri za savetovanje, mnogi oboleli moraju da pronađu savete u vezi sa ishranom na drugim mestima. Jedan od načina da se dođe do konkretnog plana za rešavanje posebnih načina ishrane jeste i internet, gde se mogu dobiti besplatno saveti nutricioniste. Takođe, poznati proizvođači hrane veoma vode računa o kvalitetu proizvoda namenjenih za ishranu obolelih od dijabetesa, i u svojim timovima imaju stručnjake za ovu oblast. Osim što u pod brendom „Naše zrno“ proizvodi Domaći ražani hleb bez aditiva i E brojeva, i Specijani pakovani Ražano mešani, najveći regionalni proizvođač hleba Don Don u svom timu stručnjaka ima i nutricionistu koji se bavi planiranjem i kvalitetom ishrane. Pozivamo sve da putem sajta dondon.rs i Facebook strane Pitajte nutricionistu-Naše zrno stupe u kontakt sa nutricionistom Jasminom Mitrić, koja će odgovarati na  pitanja o dijabetesu, ali i pružati savete o planiranoj, zdravoj i balansiranoj ishrani.