Nema ništa lepše od jutra koje započne mirisom svežeg domaćeg hleba. To su najbolje znale naše bake, nepravaziđeni mastori svog zanata, čije tradicionalne recepture i bogat, pun ukus hleba za čas mogu da nas vrate u detinjstvo. Negujući tu tradiciju, kompanija Don Don je još 2013. godine počela sa proizvodnjom domaćih, ručno mešenih hlebova hrskavih korica i mekanih sredina, baš onakvih kakve su nekada pravile naše bake.

Od tada, tradicionalne recepture su unapređene kako bi se zadovoljili različiti ukusi potrošača i trendovi u ishrani, ali su ručni način izrade i neodoljiv ukus hleba ostali isti. Kompanija Don Don je pionir u snabdevanju supermarketa ovom vrstom hleba. Počela je sa dve, a danas ima šest vrsta u ovoj kategoriji. Tako se danas na policama mogu pronaći Manastirski, Lazarov, Raženi, Šumadijski i druge vrste domaćih hlebova, koji će zadovoljiti sve ljubitelje starih dobrih hlebova i pravih vrednosti.

Ovi hlebovi se prave ručno, od kiselog testa, na tradicionalan način kako se hleb nekada pravio – testo dugo „odmara“ i fermentacija je produžena. Hleb je  bogatog kvaliteta, ukusa, trajnosti, izgleda i mirisa.

Za potrebe proizvodnje ovakvih vrsta kvalitetnih hlebova, proizvođači uzgajaju za Don Don najkvalitetnije sorte pšenice koje se melju u sopstvenom mlinu u Zrenjaninu, čime je kompanija zaokružila celokupan proces potpune kontrole kvaliteta od njive do trpeze.

Manastirski hleb donosi na trpezu toplinu starih vremena, a pravi se od mešavine ražanog i pšeničnog brašna, sa dodatkom semenki lana, suncokreta, bundeve, susama i ovsenih pahuljica. Odličan za sve koji brinu o svom zdravlju, jer je bogat izvor biljnih vlakana. Pravi sladokusci neće odoleti rustičnoj kori i mekanoj sredini koja će vas podsetiti na toplinu manastira i hlebove koji se tamo prave vekovima.

Lazarov hleb je idealan pratilac pikantnih jela, a pravi se  od mešavine najfinijeg ražanog, sojinog i pšeničnog brašna. Zahvaljujući tradicionalnom receptu i načinu izrade kriške su uvek sveže i vlažne, mekane sredine, a kora svetlo smeđe boje zahvaljujući čemu hleb ostaje svež 24 sata, a ukoliko ga pravilno čuvate i duže.

Ražani hleb se priprema od mešavine najfinijeg ražanog, pšeničnog brašna i ječmenog sladnog ekstrakta. Meljavom celog zrna, deo omotača zrna – ljuske, baziran na vlaknima i mineralnim materijama, zaostaje u dobijenom brašnu preko koga  se vlakna i minerali sa svojim dokazanim blagotvornim dejstvima na ljudski organizam, prenose na gotov proizvod – hleb.

Šumadijski hleb se prepoznaje po veoma vlažnoj i sočnoj sredini i otvorenoj šupljikavoj sredini. Priprema se od polubelog pešničnog brašna, pahulja od krompira i kiselog testa, koje nastaje u dugotrajnom procesu kvasno – bakterijskog vrenja brašna i vode, koji se smatra drevnim postupkom pravljenja starinskih hlebova.