Kompanija Don Don, koja je u julu postala većinski vlasnik niškog Žitopeka, na konferenciji za novinare  održanoj tim povodom najavila je remont pogona i dalja ulaganja, kako bi se niški gigant vratio na lidersku poziciju koja mu po veličini i potencijalu pripada. Milan Todorović, generalni direktor Žitopeka, ističe da se od sredine jula ubrzano radi na remontu tunelskih peći, ali i montaži nove opreme, kako bi već od sredine septembra bila povećana proizvodnja.  Za samo mesec dana u pogon je uloženo gotovo 30 miliona dinara.

„Tunelske peći Žitopeka nisu remontovane  duže od jedne decenije, što je i dovelo do stagnacije u proizvodnji i smanjenju kapaciteta.  Završili smo kompletan remont tunelske peći broj 4, a u toku je i remont tunelske peći 2. Najozbiljniji projekat je svakako montaža najsavremenije protočne parne peći, koja će prema našim očekivanjima biti gotova sredinom septembra. Žitopek je jedini pogon u sistemu Don Don-a koji će moći da se pohvali time da ima protočnu parnu peć“, istakao je Todorović.

Paralelno sa ovim radovima, montirana je komora za fermentaciju, postavljene su dve nove delilice i izgrađena je nova rashladna komora kapaciteta preko 250 m³. U toku je i sanacija podova u magacinima i na istovarnoj rampi. U Žitopek su stigle dve nove roto peći i preko 200 novih kolica za manipulaciju hlebom. Trenutno se radi na pripremi za puštanje u rad nove opreme, što će po rečima Todorovića otvoriti novo poglavlje u istoriji Žitopeka.

„U Žitopeku nas je sačekalo mnogo problema, koje ubrzano rešavamo. Najavili smo da ćemo  raščistiti sa dugovima iz prošlosti i da ćemo investicijama osnažiti pogon. Iako su otpuštanja u Žitopeku naišla na osudu dela javnosti, i sami radnici su bili svesni da se to moralo dogoditi kako bi se pogon pokrenuo. Završen je socijalni program u Žitopeku i isplaćena su sva zaostala dugovanja prema radnicima. Onima koji ostaju da rade u Žitopeku Don Don garantuje da će od sada plate dobijati na vreme, i to neće biti minimalac kako je do sada bio slučaj. Sve što sada radimo dovešće do novih zapošljavanja, ali na realnim, zdravim osnovama“, rekao je Todorović.

Već u septembru se očekuje povećanje proizvodnje linijskog hleba, a u Žitopeku kažu da će uskoro potrošačima ponuditi nov asortiman peciva, kajzerice i nove vrste hleba.