„Don Don“ ulaže u proširenje kapaciteta, nove proizvode i marketing“

Kompanija „Don don“ na tržište Srbije stigla je 2008. godine i od tada neprestano uvodi nove trendove, a to ćemo nastaviti da radimo i dalje, kaže za „eKapiju“ Nenad Đorđević, direktor marketinga i razvoja kompanije „Don Don“.

– Godina za nama bila je veoma uspešna. Uveli smo na tržište novi brend „Naše zrno“, redizajnirali smo ambalažu i učinili je prepoznatljivom za naše potrošače, počeli smo proizvodnju u novim jedinicama u Svrljigu i Kraljevu, otvorili nova tržišta, proširili ponudu na postojećim, zaposlili 185 radnika. Sredinom godine potrošače smo obradovali nagradnom igrom u saradnji sa „Delhaize“-om, i imali smo veliki broj akcija, nacionalnih i lokalnih, usmerenih i ka kupcima i ka potrošačima – kaže Đorđević.

Proširenjem poslovanja na nove proizvodne jedinice i rastom obima proizvodnje u postojećim pogonima, imali su povećanu proizvodnju brašna. S obzirom na to da „Don don“ proizvodi brašno u „Žitoproduktu“ u Zrenjaninu, odlučili su da investiraju u povećanje kapaciteta prerade u tom mlinu.

– U novembru 2013. godine povećali smo kapacitet mlevenja pšenice sa 160 na 200 t/dan.

Naš sagovornik najavljuje da će prioritet u 2014. godini biti da kompanija učvrsti lidersku poziciju na tržištu.

– U planu je ulazak u tri nove proizvodne jedinice, a planirana su i ulaganja u postojeće pogone, koja će imati cilj da prošire kapacitete, pre svega za proizvodnju domaćeg hleba, kategorije koja je u 2013. godini zabeležila veliki rast, koji očekujemo da se nastavi i u narednoj godini.

Kako objašnjava Đorđević, od ulaska na srpsko tržište do danas, njihov fokus je bio na proizvodnji hleba, i u taj segment poslovanja uložili su 30 mil EUR. Planirani su i novi, sezonski ukusi u kategoriji domaćih hlebova.


– Imaćemo i promene u pakovanju, za neke proizvode uvešćemo single i double pack. U svim kategorijama planirano je
uvođenje proizvoda koji će imati dodatne benefite za potrošače, u skladu sa postojećim trendom uvođenja zdravih proizvoda.

Jedan od važnijih prioriteta u 2014. godini biće i orijentacija ka pecivu.

– Naša ideja je da u Srbiji imamo veći broj doradnih mesta za smrznute i polupečene proizvode, i u tom segmentu planiramo veća ulaganja.

Marketing

Sagovornik „eKapije“ kaže da je „Don Don“-u sledeća velika misija edukacija potrošača. Frekvencija kupovine najveća je kada je u pitanju beli hleb jer njega svakodnevno kupuje oko 40% stanovnika. U slučaju crnog hleba taj procenat je oko 11%, dok specijalne vrste hleba ispitanici u oko 30% slučajeva kupuju nekoliko puta mesečno, kao i ostala peciva.

– Upravo zato uvodimo „Don don“ tim promoterki jer želimo da promenimo ovu sliku navika kupovine i konzumacije hleba u Srbiji. Želimo da ponudimo nutritivno bogate i hranljive proizvode i da podignemo svest o značaju konzumacije ovih vrsta hleba.

Kompanija planira prodor na rumunsko i italijansko tržiste preko distributera, njihovim smrznutim proizvodima koji se proizvode u „Fidelinka“ pekari, ali i proširenje saradnje sa tržištima na kojima su prisutni.

– Očekujemo i strateško regionalna partnerstva sa trgovcima („Delhaize“, „Mercator“, „Konzum“).

Investicije u 2014.

„Don don“ planira da uloži 2 mil EUR u proširenje kapaciteta domaćih hlebova, uređenje mesta prodaje (police, stalci za izlaganje), veći broj doradnih mesta.


Đorđević dodaje da nakon uspešnog redizajna ambalaže i stvaranja prepoznatljivost proizvoda u prethodnoj godini, u 2014. je fokus marketinga da
unapredi prodajno mesto i komunikaciju sa potrošačima.– U našem proizvodnu pogonu u Pudarcima planirana su najveća ulaganja koja se tiču proširenja kapaciteta domaćih hlebova. U 2013. uveli smo na tržište seoski i ražani hleb „Naše zrno“, koji su u roku od dva meseca dostigli dnevnu prodaju od 5.000 komada, a da prodaja ostalih hlebova iz kategorije (domaći beli i tamni, lazarov, manastirski) nije pala. Ova kategorija je rasla na račun bele vekne, a ono što potrošači ističu kod ovih hlebova su ukus i svežina, kao posledica uvođenja tehnologije bez aditiva. Ova kategorija u protekloj godini rasla je za 40%, a očekujemo rast i u 2014. Prepoznajemo veliki potencijal u ovoj kategoriji, u prilog tome govori i činjenica da je u Evropi učešće ove kategorije na tržištu oko 50%, dok je kod nas to znatno manje.

– Tim naših komercijalista i merčendajzera već uveliko instalira prepoznatljive i lepo dizajnirane police po STR-ovima u Beogradu, a od februara je u planu da postavimo više od 1.500 polica širom Srbije. Takođe, organizovali smo i promoterke u najvećim centrima Srbije koje će već od polovine janura potrošačima objašnjavati sve vrednosti naših funkcionalnih hlebova i davati nutricionističke preporuke za korišćenje. Cilj nam je da hleb postane dodatak jelu, gastronomski užitak i da naši potrošači saznaju sve vrednosti ove omiljene namirnice.

U skladu sa ovim planovima, u „Din don“-u žele da zaposle još radnika, budući da kompanija formira sopstveni promo tim.

Kada je reč o doradnim mestima, naš sagovornik najavljuje ulaganje u opremu za doradu smrznutih i polupečenih proizvoda.

– U ovom trenutku u malim radnjama u Srbiji imamo veoma skromnu ponudu peciva, i to je ono što želimo da promenimo. Želimo da omogućimo većem broju naših partnera da ponude svež, vruć proizvod u svojoj radnji, kao i da proširimo asortiman tih proizvoda. Osnovna sredstva u celoj ovoj priči su peći, i mi smo spremni da u njih uložimo. Ovde vidimo benefit i za naše kupce, koji će ovim potezom biti u mogućnosti da ponude u svojim radnjama vruće pecivo, ali i za potrošače, kojima će biti ponuđen širok izbor pekarskih proizvoda u komšijskoj radnji.

Izvor:eKapija