Izložba “Hleb u Velikom ratu” biće otvorena u Kući Đure Jakšića od 24. septembra do 8. oktobra, a posle Beograda gostovaće u Novom Sadu, Čačku, Aleksincu i Zaječaru.

Hleb kao jedan od najvažnijih dostignuća u istoriji čoveka predstavlja prekretnicu u razvoju ljudskog društva. Od trenutka kad je čovek shvatio da je  da od zrnevlja koje usitni lako može da nastane ukusna hrana koja mu daje energiju, počeo je razvoj zemljoradnje, zanatstva i industrije, koji su uslovili najstajanje urbanih sredina, a hleb je sam do danas ostao namirnica koja je neophodna u našem životu.

O značaju hleba govori i izložba Hleb u Velikom ratu, koju je podržala i kompanija Don Don, lider u proizvodnji hleba u regionu.

Cilj izložbe nije samo da dokumentarizuje i prikaže značaj hleba kao hrane, već i čudesnost hleba kao žive riznice kolektivnog pamćenja  i svedočanstva o etičkim i simboličkim vrednostima i padovima ljudi u najtežim uslovima egzistencije kao što je rat.

Na dan otvaranja izložbe u sredu 24. septembra nastupiće bariton Aleksa Vasić u pratnji pijaniste Daria Humenjuka, a na programu je kompozicija “Hleb” Dimitrija Golemovića.

U sredu 1. oktobra u 18.00 sati biće organizovan okrugli sto “Vojnički hleb, a u petak 3. oktobra u 18.00 sati na programu je književno veče “Rat i hleb” i predstavljanje najnovijeg broja časopisa “Buktinja” o Prvom svetskom ratu.

Okrugli sto “Apotropejska uloga hleba” biće održan u ponedeljak 6. oktobra, a na programu je i monodrama o Aleksi Zdravkoviću, autorke Ivane Džunić.