U utorak 25.2. u Kolarčevoj zadužbini svečano je obeležen 56. rođendan Prihvatilišta za decu. Tom prilikom prijateljima je predstavljen  projekat „Čuvarkućica“ koji ima za cilj da nadležnima skrene pažnju na najveći problem sa kojim se deca i zaposleni u prihvatilištu suočavaju, a to je nedostatak adekvatnog prostora. „Čekajući najavljeno izmeštanje, u održavanje Prihvatilište se nije ulagalo, pa su prostor, nameštaj i sanitarni čvorovi potpuno uništeni. Neophodno je da se ustanova izmesti u objekat minimalne površine 400 m2 u širem centru Beograda, sa povećanjem kapaciteta na 30 kreveta. Prihvatilište trenutno ima samo dve prostorije za rad sa decom koja su suočena sa najtežim traumama a 400 m2 je minimalna površina koja bi obezbedila dovoljno mesta da se nesmetano i paralelno pruža individualna i grupna pomoć.Potrebno izgraditi nov prostor na slobodnoj parceli minimalne površine 8 ari, koja će se nalaziti na opštinama Stari grad, Vračar, Zvezdara ili Voždovac. Zbog broja dece koja dolaze iz cele Srbije, važno je da nova kuća bude u širem centru grada gde će biti u bIMG_0245lizini bolnica, autobuske i železničke stanice“, istakla je Danijela Stajković, direktorka Prihvatilišta

U proslavi su učestvovali hor „Čarolija“,Ana Kokić, Zemlja gruva, The Frajle, đaci iz škole pop pevanja Aleksandre Radović, mađioničar Igor Trifunov, Momčilo Bajagić, Saša Lokner, KUD „Mladost“ iz Nove Pazove, plesni klub „Aurora“, Vesna Mandić,  modna agencija „Fabrika“ i Sportski klub “Ritam”, veliki broj javnih ličnosti prisustvovao je rođedanskoj zabavi i pružio svoju podršku kampanji.

Već 56 godina „Prihvatilište“ predstavlja jedinstvenu ustanovu koja ugroženim mališanima pored humanih uslova za život, pruža i preko potrebnu  ljubav i toplinu doma. Preko 70 000 zbrinute dece, u skoro šest decenija postojanja, najbolji su dokaz posvećenosti ljudi koji rade u Prihvatilištu, a čiji je zajednički cilj uvek isti- bolja budućnost za svu decu kojoj je život odredio teži put. Prihvatilište je ustanova u nadležnosti Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda, koja zbrinjava najosetljivije kategorije mladih iz cele Srbije (7 do 18 god), među kojima su žrtve nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, žrtve trgovine ljudima, deca bez roditeljskog staranja i deca ulice. Do 1998. godine, Prihvatilište se nalazilo u namenski građenoj zgradi, u prostoru adekvatne kvadrature. U cilju renoviranja, ustanova se iseljava u četvorostruko manji, neadekvatan prostor, u kome se nalazi i danas. Zvanični kapacitet Prihvatilišta je 30 korisnika (na samo 16 kreveta)Početkom 2009. Prihvatilište dobija prvo obećanje da će do kraja godine dobiti novi prostor. Do danas, nadležni organi još uvek nisu pronašli slobodan objekat i plac na koje bi se Prihvatilište iselilo i obezbedilo humane uslove deci, i pored toga što su sredstva za ovaj projekat obezbeđena još 2010.

Da rođendan bude slađi, pobrinuli su se Aurelio i kompanija Don Don.