Poreklom iz vremena prvobitnih zajednica, na šta ukazuju njegovi okamenjeni ostaci stari oko 12.000 hiljada godina pre Hrista pronađeni u pećinama, hleb predstavlja verovatno prvu ljudskom rukom stvorenu namirnicu. Danas je hleb „nasušna potreba”, čiji se sastav neprestano usavršava i obogaćuje, uzdignut gotovo do kulta, ne samo zbog svoje tradicije i nezamenjivosti  u ishrani već i time što sve više predstavlja kulturu življenja.

U razvoju hleba važnu prekretnicu postavili su Egipćani u periodu od 4.000 do 1.000 godina pre Hrista. Oni su otkrili da hleb postaje mekši i dobija veći volumen ukoliko testu, koje su pripremali mešanjem brašna i vode, dodaju kvasac. To je bio prvi moderan hleb kakav se i danas pravi. Egipćani su bili toliko inovativni da su čak počeli proizvodnju pekarskog kvasca i rafinisanje brašna u cilju uklanjanja „nečistoća“.  U hleb su dodavali susam, med i voće.

Kao i mnoge druge namirnice, hleb je u Evropu stigao iz Egipta preko antičkih Grka.

Hleb je duboko utkan u našu kulturu, i varijacije hleba imaju centralno mesto u mnogim svetim i sakralnim obredima. U Srbiji se jede mnogo više hleba nego u ostalim zemljama Evrope i regiona, a podaci govore da 70% stanovništva najradije bira belu veknu. U zemljama Evrope, stvar je bitno drugačija, na tržištu se nalaze brojne vrste specijalnih hlebova koje zadovoljavaju i najzahtevniju ishranu. Oni su manji po gramaži ali nutritivno vredniji.

I dok se pre nekoliko godina na tržištu Srbije moglo naći tek nekoliko osnovnih vrsta hleba, danas je stanje mnogo drugačije. Brojne specijalne vrste hlebova, linije domaćih hlebova i hlebova bez aditiva i E brojeva, koje proizvodi i kompanija Don Don, bitno su promenili sliku na tržištu. Istraživanja pokazuju da se potrošači sve više okreću domaćim hlebovima, kao i da sve više vode računa o sastavu, kvalitetu, ali i benefitima koje hlebovi imaju.

Kompanija Don Don sa svojim brendovima „Naše Zrno“ i Tvojih 5 minuta“ dnevno proizvodi više od 200.000 vekni  hleba samo u proizvodnom pogonu Pudarci. U svojoj ponudi imaju 4 vrste Dnevno svežih, 6 vrsta Domaćih, 10 vrsta specijalno pakovanih i 5 vrsta Tost hlebova, a jedan od omiljenih proizvoda potrošača su Seoski i Mešano – Ražani hleb bez aditiva i E brojeva.

Hleb naš nasušni

  • U Srbiji i Rusiji, dočekati nekoga hlebom i solju simbol je dobrodošlice.
  • Kombajnu je potrebno 9 sekundi da požnje dovoljno pšenice za 70 vekni hleba.
  • U skandinavskoj tradiciji, ako dečak i devojčica jedu istu veknu, zaljubiće se jedno u drugo.
  • Hleb je verovatno jedina namirnica koju jedu svi ljudi, bez obzira na rasu, kulturu i religiju.
  • Oto Fredrik Rohveder je 1928. godine izmislio prvu mašinu za sečenje hleba. U Velikoj Bitaniji se rezani hleb prvi put pojavio 30ih godina prošlog veka.
  • Marfijev zakon kaže da, ukoliko vam ispadne kriška na koju ste nešto namazali, pašće na namazanu stranu.
  • Verovanje kaže da ko god pojede poslednje parče hleba u kući, treba da poljubi kuvaricu/kuvara.
  • U Srbiji, svaki stanovnik prosečno pojede 107 kilograma hleba godišnje.
  • Hleb se javlja kao ritualni predmet u mnogim obredima Slovena, vezanih za rođenje deteta, ženidbu ili udaju, kućnu i seosku slavu ili godišnje praznike.