Zrno pšenice je dobar izvor proteina, biljnih vlakana, vitamina i minerala, kao i masti kojih najviše ima u klici i omotaču zrna. Obradom zrna brašna, odnosno čišćenjem, razdvajanjem delova zrna i mlevenjem, dobijaju se različiti tipovi brašna sa različitom nutritivnom vrednošću i osobinama. Brašno dobijeno mlevenjem celog zrna žita, tip 1100, tamnije je boje ima specifičnu aromu i svežinu, ali se posebno ističe zbog svoje nutritivne vrednosti. Zato hleb pripremljen od ovog tipa brašna ima veći sadržaj proteina, masti i minerala od hlebova dobijenih od belog brašna, a posebno se izdvaja od ostalih vrsta hlebova po sadržaju biljnih vlakana i skroba. Kako brašno T1100 sadrži dvostruko više biljnih vlakana, i to celulozu, hemicelulozu, lignin i pentozane, konzumacija proizvoda od ove vrste brašna je važan deo prevencije mnogih zdravstvenih problema. Niži sadržaj skroba, visok sadržaj biljnih vlakana i magnezijuma, hleb od ovog brašna čine posebno važnim namirnicom u ishrani dijabetičara.

Od 7. aprila u svojim prodavnicama potražite crni rezani hleb Naše zrno od 500g, u pojedinačnom pakovanju koje čuva svežinu i do 3 dana. Ovo je pravi crni hleb koji sadrži 100% crnog brašna tipa 1100, koje se do sada uglavnom mešalo sa drugim vrsta brašna, belim raženim ili heljdinim.

Kako se u osnovi piramide ishrane nalaze žitarice kao grupa namirnica koja je najviše zastupljena u ishrani ljudi, i kako je hleb jedna od osnovnih namirnica, veoma je važno da se upravo crni hleb, dobijen od brašna od celog zrna žita, nađe na trpezi svih koji vode računa o svom zdravlju.

Crni hleb

Biljna vlakna koja ovaj hleb sadrži, utiču na sporiju resorpciju ugljenih hidrata u digestivnom traktu, pa su veoma važna za regulisanje nivoa šećera i insulina u krvi. Takođe, rastvorna biljna vlakna imaju veliku ulogu u regulisanju nivoa lipida i holesterola u krvi i ubrzavanje peristaltike creva. Crni hleb sadrži i značajno više zaštitnih materija od hlebova dobijenih od belog brašna, te je dobar izvor magnezijuma, fosfora, kalcijuma i kalijuma, kao i vitamina B grupe.